2018 m. rugsėjo 7-9 d. LPSK Moterų centro seminaras Palangoje

„Aktualijos darbo ir mokesčių teisės srityse“

Seminare dalyvavo:

  1. Regma Rimkienė – darbuotojų saugos ir sveikatos vyr. specialistė.
  2. Jūratė Sabaliauskienė – Revizinės komisijos pirmininkė .
  3. Daiva Petkutė – transporto eksploatacijos tarnybos troleibuso vairuotoja.
  4. Laimutė Kazlauskienė – Moterų tarybos pirmininkė .

Sveikinimo žodį tarė LPSK vadovė Inga Ruginienė. Visas moteris pasveikino už aktyvumą dalyvavimą LPSK MC pirmininkė Irena Petraitienė.

Valstybinės mokesčių inspekcijos švietimo ir konsultavimo skyriaus vyresnioji specialistė pristatė temą: Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo naujovės bei kaip tai paveikia dirbančiuosius. Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pasikeitimai nuo 2019 metų. GPM tarifų, taikymą. Papildomą dalį savo atlyginimo skirti pensijai kaupti II pakopos ir apie mokesčių deklaravimo pvz: mokslus, būsto nuomas, einamąjį remontą ir samdomas aukles.

Teisininkė Evelina Šilinytė – metai po naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo Lietuvoje.

LPSK MC pirmininkė Irena Petraitienė – kalbėjo apie neįgaliųjų teisių integravimą. Viena labiausiai pažeidžiamų ir jautriausių visuomenės grupių – negalią turinčios moterys, nes jos patiria diskriminaciją ne tik dėl visuomenėje nusistovėjusių klaidingų stereotipų apie negalią turinčius žmones, tačiau taip pat jaučia diskriminacinį požiūrį dėl lyties.

VU Docentė Dalia Kutraitė pristatė įdomią temą – ,, Kalbėk ir laimėk , klausyk ir išgirsk. Darbas grupėse.

LPSK MC Pirmininkės pavaduotoja Daiva Atmanavičienė – „Pažeidžiamiausių darbo rinkoje darbuotojų teisių apsauga“. Įgyvendinant darbo teisinius santykius, yra asmens lygybė.

Pagrindines darbuotojų teises: teisę į darbą; teisę į teisingą atlyginimą; teisę jungtis į organizacijas; teisę į kolektyvines derybas; teisę į profesinį orientavimą ir rengimą; teisę į nediskriminavimą; teisę į informaciją ir konsultaciją; teisę dalyvauti nustatant ir gerinant darbo sąlygas bei darbo aplinką; teisę į apsaugą nuo atleidimo iš darbo bei teisę į apsaugą įmonės ar įstaigos bankroto atveju; teisę į orumą darbe. Moterų organizacijų veiklos planai ateičiai.

Vėliau vyko darbas grupėse, bei pristatymas ir aptarimas.

Leave a Reply