LPSK Moterų centras organizavo atviruosius mokymus visuomenei

Balandžio mėn. 26 d. įvyko atvirieji mokymai visuomenei Vilniuje. Nuo UAB ,,Kauno autobusai’ dalyvavo Dalia Gedvilaitė. Seminarą organizavo LPSK Moterų centro pirmininkė Irena Petraitienė. Lektorius Saulius Jarmalis, Sodros atstovas.

Lektorius supažindino seminaro dalyvius apie pensijų reformą. Kaip ji padės sukaupti dirbantiesiems didesnę pensiją, kodėl šis klausimas svarbus bet kurio amžiaus žmogui. Jaunimas nelabai domisi, neskiria reikiamo dėmesio pensijų kaupimui, motyvuodami tuo, kad tas laikas labai toli, kažin ar sulauksime ir panašiai. Lietuvoje yra 60.000 pensininkų. Žmonės sulaukę pensijinio amžiaus statistiškai gyvena minimume dar 18 m. Gyvenimo sąlygos ir gyvenimo trukmė lyginant su praėjusiais laikotarpiais gerėja. Todėl apie pensijų kaupimą verta galvoti visiems.

Lektorius Šarūnas Orlavičius. Valstybinės darbo inspekcijos vyriausiasis inspektorius papasakojo seminaro dalyviams apie 2018 m VDI darbą. Dažniausi skundai dėl įdarbinimo ir darbo sutarčių (2148), dėl darbo ir poilsio laiko (770) ir dėl darbo užmokesčio (5848) skundai. Buvo pateikta 1217 reikalavimų pašalinti priežastis. Surašyti 2578 administracinių nusižengimų protokolai, paskirta 235 tuks. baudų. Atlikti 7374 inspektavimai nelegalaus darbo kontrolės srityje. Nustatyti 2108 nelegalaus darbo, nedeklaruoto darbo atvejai.

Inspektorius taip pat paragino nekentėti, neslėpti, bet pranešti apie iškylančias problemas, drąsiai konsultuotis ieškant sprendimo, tai galima daryti telefonu, arba yra elektroninis konsultavimas „Ugnė tai kompiuterinė programa, automatiniu būdu atsakanti į pateiktus klausimus.“ Taip pat Facebook ir prieš mėn. atsiradusi naujovė VDI skambučiai per messenger.

Lektorius Tomas Vytautas Rakevičius supažindino seminaro dalyves apie Lygiu galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovų darbą. Papasakojo kas yra lygios galimybės ir kaip jos mus liečia asmeniškai. Pristatė www.lygybė.lt, lygybėsplanai.lt Lygybės nediskriminavimo ABC darbuotojams. Diskriminacijos mažinimas darbo santykiuose.

Leave a Reply