Gruodžio 9 d. Vilniuje įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Tarybos posėdis

Dalyvavo: Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas, Generalinė sekretorė Janina Matuizienė, LPSK Šakinių profesinių ir regioninių organizacijų Tarybos nariai. Iš 81 LPSK Tarybos narių, dalyvauja 60 LPSK Tarybos narių.

Darbotvarkėje:

  1. LPSK veiklos ataskaita už 2016 metus;
  2. LPSK Jaunimo ataskaita už 2016 metus ir veiklos perspektyvos 2017 metams;
  3. LPSK moterų centro veiklos ataskaita už 2016 metus bei veiklos perspektyvos 2017 metams. Diskusijos, atsakymai į klausimus;
  4. Susitikimas su LVŽS pirmininku Ramūnu Karbauskiu;
  5. Diskusija: Socialinis modelis, profesinių sąjungų atstovų nuomonė;

LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas pateikė ataskaitą už 2016 metus. Pranešime paminėjo:

  1. Vyko Lietuvos Trišalė taryba, kurioje buvo svarstomas socialinis modelis ir teikiami pasiūlymai, į kurios vėliau Seimas neatsižvelgė ir birželio 21 d. priėmė Darbo kodeksą.
  2. Liepos 5 d. Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo Darbo kodeksą ir pateikė pataisas Darbo kodekse.
  3. Gegužės-rugsėjo mėnesį LPSK prie Seimo organizavo piketus ir mitingus siekdami atkreipti dėmesį į darbuotojų teises priėmus socialinį modelį.
  4.  Lapkričio mėnesį LPSK pritarė Seimo rinkimuose laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderių pasiūlymui atidėti Darbo kodekso įsigaliojimą ir tokiam sprendimui.
  5. Taip pat pateikta informaciją dėl Garantinio fondo įsigaliojimo. Padėkota Teisininkams Evelinai Šilytei, Nerijau Keseliauskui už pagalba ruošiant DK pataisas ir dalyvaujant Lietuvos Trišalėje taryboje.
  6. Lapkričio 29 d. LPSK Atstovai susitiko su Premjeru Sauliu Skverneliu ir aptarė DK susijusius klausimus ir socialinio dialogo galimybes.

LPSK Taryba pirmininko ataskaitą įvertino teigiamai.

Patvirtinta LPSK Jaunimo ir moterų centro ataskaitos už 2016 metus.

Pasisakė Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis ir siūlė nutraukti bendradarbiavimo sutartį su Socialdemokratų partiją, kuri ignoravo Lietuvos profesines sąjungas Seime priimant Darbo kodeksą. Vyko LPSK Tarybos narių diskusija. Vyko balsavimas: už – 5 Tarybos nariai, sustabdyti – 37 nariai. LPSK Tarybos sprendimas – sustabdyti bendradarbiavimo susitarimą su Socialdemokratų partiją

LPSK Taryba vienbalsiai pritarė dėl bendradarbiavimo susitarimo pasirašymo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir susitarimui ,,Dėl Darbo kodekso ir kitų Socialinio modelio įsigaliojimo“, kuris bus svarstomas Seime gruodžio 13 d. Be to, pritarta pasiūlymui, kad LPSK šakinių, teritorinių ir regioninių profsąjungų organizacijos elektroniniu paštu kreipsis į Seimo narius raginant atsakingai balsuoti dėl DK atidėjimo pusei metui ir perduoti svarstyti pakeitimus Lietuvos Trišalei tarybai svarstyti.

Į LPSK tarybos posėdį atvykęs LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad LVŽS supranta savo atsakomybę ir tikino, jog padarysiantis viską, kad būtų sustiprintas Trišalės tarybos formatas. „Seime yra politinė valia dėl Darbo kodekso įsigaliojimo sustabdymo. Labai viliamės, kad tai pavyks, nes nenorime, kad profesinės sąjungos jaustųsi pralaimėjusios, juk jos jau buvo kartą išduotos. Jeigu darysime kažką ne taip, – barkit, pykit, protestuokit, o mes savo ruožtu padarysime viską, ką galime“, — teigė R. Karbauskis. Kalbėdamas apie naujojo ministrų kabineto kompetenciją, LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad joks partinis bilietas negali būti „indulgencija“ užimti ministro pareigas, svarbiausia esanti žmonių kompetencija. Priimtame Daro kodekse norime sustiprinti profesines sąjungas, kad jos galėtų atstovauti darbuotojų interesus. Pritariame, kad LPSK paskirti darbuotojų profesinių sąjungų atstovai galėtų dalyvauti Seime ir Vyriausybei atstovaujant darbuotojų teises. Priimtas socialinis modelis 500 mln. eurų padalinta darbdaviams. Turime dar 2 savaites pakoreguoti ir pataisyti Valstybės biudžetą, nes nėra lėšų net mokytojams atlyginimus pakelti. Reikėtų pratęsti šildymo lengvatą, bet planuojant Valstybės biudžetą nėra numatyta 30 mln. eurų, nes Seimas net neplanavo skirti lėšų. Pagaliau po 25 metų Seimas turės parlamentinę kontrolę kontroliuojant Vyriausybės darbą. Reorganizuojant Valstybės sektoriuje valstybės tarnybos darbuotojams bus pakelti atlyginimai. Be to, optimizuojant valdymo išlaidas kasmet galime sutaupyti apie 30 mln. eurų ir tas lėšas galėsime skirti darbuotojų atlyginimams pakelti.

Vyko diskusija socialinio modelio aptarimas ir profesinių sąjungų nuomonė. Diskusijoje dalyvavo; LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas, Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė ir kiti. Aptarta profesinių sąjungų pozicija ir tolimesni veiksmai.