Kovo 5 d. Vilniuje įvyko LPSK seminaras moterims ,,Lyčių lygybės ir darbo užmokesčio skirtumai Latvijoje ir Lietuvoje“

LPSK moterims seminaras vyko Vilniuje, kuri organizavo Moterų centro pirmininkė Irena Petraitienė. Nuo UAB ,,Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos dalyvavo: troleibuso vairuotojos Galina Babilienė ir Dalė Gedvilaitė.

Susitikimo metu dalyves iš Latvijos ir Lietuvos pasveikino LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė ir trumpai apžvelgė situaciją Lietuvoje. 

Po įžanginės kalbos LPSK Moterų centro pirmininkė Irena Petraitienė  pristatė lyčių lygybės situaciją ir pastarųjų metų pokyčius Lietuvoje. Pasak jos, vienas aštriausių pavyzdžių – Lietuvoje nuvilnijęs judėjimas „Me too“.  Nevienoda vyrų ir moterų situacija darbo rinkoje. Deja, vis dar matome per mažai moterų vadovių postuose, teisėkūroje, prestižinėse pareigose.

LBAS lyčių lygybės tarybos narė Ariadnos  Abeltinos pristatė pranešimą apie padėtį Latvijoje Ji pažymėjo, kad Latvijos tendencijos panašios į Lietuvos: įvairiose srityse aukštuose postuose vyrų kur kas daugiau. Moterys taip pat kur kas dažniau susiduria su skurdo rizika – ypač pensiniu laikotarpiu.“ Prie to prisideda ir tai, kad moterys dažniau nei vyrai dirba ne visą darbo dieną. Dažniausiai dėl vaikų ar sergančių giminaičių priežiūros. Jei vyrai dirba dalį dienos, dažniau tai būna dėl egoistinių priežasčių, pavyzdžiui, norint turėti daugiau laisvalaikio.

Anot A. Abeltinos, daug lemia ir merginų bei vaikinų karjeros pasirinkimas. Pavyzdžiui, IT ar komunikacijoje, kur šiuo metu itin aukšti atlyginimai, dominuoja vyrai. Jų taip pat kur kas daugiau tokiose srityse kaip statyba, transportas, miškininkystė, apsaugos sritis ar energetika. Tuo metu moterys dominuoja švietime, sveikatos priežiūros, paslaugų, socialinių reikalų srityse. Moterys vis dar per mažai vertina savo gebėjimus, jų finansiniai lūkesčiai mažesni – konstatuoja LBAS atstovė.

Po pranešimų sekė Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) projekto „Saugus darbe, saugus namuose“ ir jo rezultatų pristatymas.

Seminaro metu moterys diskutavo apie Darbo ir asmeninio gyvenimo direktyvą, ETUC darbo užmokesčio kėlimo kampaniją, Europos Komisijos veiksmų planą 2017-2019, kuriuo siekiama kovoti su nevienodu vyrų ir moterų darbo užmokesčiu už tą patį darbą.

Baigiantys seminarui LPSK ir LBAS atstovės išreiškė paramą siūlomai Darbo ir asmeninio gyvenimo balanso direktyvai ir prisidėjo prie ETUC kampanijos, kvietusios fotografuotis bei dalintis šią direktyvą palaikančiomis nuotraukomis.