Gruodžio 6 d. Kaune įvyko Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų Federacijos valdybos posėdis

Dalyvavo: Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, Teisininkė Jovita Jančiauskienė, VĮ „Kelių priežiūra“ Jurbarko regioninis padalinys profsąjungos pirmininkas Saulius Pranckaitis, VĮ „Kelių priežiūra“ Tauragės keliai regioninis padalinys Vakarų regioninė profesinė sąjungos pirmininkas Petras Geryba, UAB „Ukmergės keliai“ profsąjungos pirmininkas Antanas Kriukelis, UAB ,,Naujosios Akmenės autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkė Janina Nemekšytė ir UAB ,,Utenos autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkė Natalija Šakalienė, UAB ,,Ukmergės keliai“ Antanas Kriukelis, UAB „Ukmergės autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkas Andrejus Rakickas, UAB „Kautra“ profesinės sąjungos ,,Vairas“ pirmininkė Elena Buraja, tarybos narė Rima Vilkelienė, VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ profsąjungos pirmininkė Vita Janušauskienė.

Federacijos valdybos darbotvarkė:

  1. Federacijos pirmininko pranešimas;
  2. Finansinė ataskaita;
  3. Dėl tikslinio mokesčio LPSK;
  4. Dėl VĮ „Kelių priežiūra“ Jurbarko regioninis padalinio priėmimo;
  5. Pirminių organizacijų pirmininkų pasisakymai;
  6. Eiliniai klausimai.

2018 m. rugsėjo 20 d. Kaune įvyko Federacijos valdybos posėdis, kurio metu supažindinome dėl svarstomo LPSK Valdybos reglamento, kuris LPSK buvo priimtas spalio mėnesį. Supažindinome dėl Lietuvos ir Tarptautinių komiteto sudėties. Pateikta Federacijos valdybai informacija dėl poilsio laiko ir dėl renkamų organų atleidimo teisėtumo.

2019 m. sausio 1 d. įsigalioja Mokesčių reforma ir darbuotojams bus privaloma indeksuoti 1,289 koeficientu darbo užmokestį. Susitikimuose aptarta su Verslo konfederacijos pirmininku Valdu Sutkumi dėl Viešųjų pirkimo įstatymo pakeitimo ir, patvirtinus Vyriausybei, Seimas pritars, kad dalyvaujančiai įmonei konkurse bus privaloma skelbti vidutinio darbo užmokesčio darbuotojų dydį.

Spalio 12 d. įvyko susitikimas LPS ,,Solidarumas“ būstinėje, kurio metu aptarta dėl bendradarbiavimo susitarimo, Koordinacinio centro kūrimo sudarant Jungtinę profesinių sąjungų atstovybę, pradedant kolektyvines derybas VĮ ,,Kelių priežiūros“ įmonėje. Deja, Solidarumo pirmininko pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas ir Teisininkas Vitalijus Jarmantovičius vilkino derybų procesą ir ligi šiol nesame gavę jokio atsakymo. Dėl to, Federacija sudarius jungtinę profsąjungos atstovybę pradės kolektyvines derybas. Nuo 2019 m. sausio mėnesio Vyriausybė siekia pertvarkyti į akcinę bendrovę.

2018 m. lapkričio 5 d. Vilniuje pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis dėl pareiginės algos bazės dydžio ir kitų profsąjungų garantijų. Vis dažniau kalbama, kad darbuotojų atlyginimai turi augti ir dėl to Jūsų prašau vadovaujantis DK 140 str. susitvarkyti įmonėse Darbo apmokėjimo sistemą.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. Vyriausybės nutarimu minimalus atlyginimas 430 eurų ir valandinis atlygis 3,39 euro. Atkreipiu dėmesį ir dėl Vyriausybės nutarimo ,,Dėl dienpinigių ir kitų tarnybinių komandiruočių išlaidų apmokėjimo“. Profesorius B.Gruževskis publikacijoje teigia, kad stiprios profsąjungos valstybės interesus. Taigi, stiprinant profesines sąjungas siūlome pasirašyti peticiją dėl GPM skiriamos paramos profsąjungoms ir visuomeninėms organizacijoms. Seime svarstomas projektas, kad nuo 2020 metų profsąjungoms bus mažinamas GPM mokestis iki 0,6%. Aišku, ir vėl LPSK pirmininkės Ingos Ruginienės iniciatyva Valdybai pritarus buvo pateikta Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui, kad Konfederacija pritaria mažinti profesinėms sąjungoms GPM iki 1%. Taigi, tiesiog norėjau, kad Jus žinotumėte iš kur atsirado teikiama peticija.

Pateikiu Jums Valstybinės darbo inspekcijos išaiškinimą dėl valdančių organų atleidimo. Taip pat Tarptautinių pateiktų ataskaitų ir ratifikuotų konvencijų įgyvendinimo. Dėl LPSK siūlymus Darbo kodeksui rengė Teisininkė Evelina Šilinytė. Šie siūlymai turėjo būti svarstomi Lietuvos Trišalėje taryboje, bet Seimo nariui Jonui Varkaliui pateikus ,,Darbdavių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymo“ projektą, DK siūlymai nebuvo svarstomi. Pridedu įstatymo projektą ir aiškinamą raštą dėl įstatymo projekto.

Dėl ETF nario mokesčio sumažinimo kreipėmės į Generalinį sekretorių Eduardo Čiangą ir esame parašę raštą. Todėl, Federacijai bus sumažintas nario mokestis už 2017 metus nuo 869 eurų iki 448 eurų. Taigi lauksime ETF sprendimo.

Lapkričio 27 d. Šiauliuose UAB „Busturas“ įkurta Lietuvos kelių vežimo asociacija, kurios pirmininku išrinktas Gintaras Nakutis. Dėl šios asociacijos steigimo nuo komentarų susilaikysiu. Aišku, laikas parodys, bet metinis nario vežėjų asociacijai stipriai pakils nuo 500 iki 8000 eurų.

Gruodžio 13-14 dienomis vyks LPSK Tarybos posėdis Druskininkuose ir nuo Federacijos dalyvaus  pirmininkas Bronius Bučelis ir VŠĮ ,,Automobilių stovėjimo aikštelės pirmininkė Vita Janušauskienė.

Pateikta Federacijos finansinė ataskaita, kuriai pritarė Federacijos valdyba.

Dėl LPSK tikslinio nario mokesčio informuoti Federacijos valdybos nariai, pritarta tęsti derybas ir kai bus paruoštas susitarimas Federacijos valdybos narius informuoti.

Federacijos valdyba pritarė priimti Federacijos nauju nariu VĮ „Kelių priežiūra“ Jurbarko regioninį padalinį ir sudarant jungtinę profesinių sąjungų atstovybę pritarti pradėti kolektyvines derybas su VĮ „Kelių priežiūra“ administracija dėl naujos kolektyvinės sutarties. Išklausytas UAB ,,Ukmergės keliai“ profsąjungos pirmininko pranešimas ir pritarta Federacijos Teisininkei dalyvauti bendrame susirinkime pritariant paruoštam kolektyvinės sutarties projektui. Federacijos valdybai pritarė UAB ,,Naujosios Akmenės autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkei ir nutarta dalyvauti bendrame susirinkime su darbuotojais dėl padėties bendrovėje. Išklausyta VŠĮ, ,Automobilių stovėjimo aikštelės“ profsąjungos pirmininkės informacija, kad įmonėje vyksta reorganizacija, kuri nuo 2019 m. sausio mėnesio reorganizuojama į biudžetinę įmonę. Planuojamas darbuotojų susirinkimas dėl kolektyvinės sutarties sudarymo.

Sekantis Federacijos valdybos posėdis įvyks 2019 m. kovo 15 d. 11.00 val. Kaune.

Leave a Reply