Susitikimas su darbuotojais Naujosios Akmenės autobusų parke

Gruodžio 21 d. UAB ,,Naujosios Akmenės autobusų parke įvyko susitikimas su darbuotojais.

Dalyvavo: Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, Teisininkė Jovita Jančiauskienė, Direktorius Darius Janušauskas, ekonomistė Loreta Avelienė ir 15 autobusų vairuotojų.

Pasisakė Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, kad norėtų išsiaiškinti kokiomis problemomis gyvena vairuotojai. Pristatė, kad šiuo metu Federacija kartu su Seimo nariais sprendžia dėl Viešųjų pirkimo įstatymo ir vidinių sandorių pakeitimo vykstant ES Teisingumo teisme teisminiams procesams. Nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalioja Mokesčių reforma ir daugelis įmonių turi indeksuoti darbuotojams darbo užmokesti santykiniu dydžiu 1,289. Be to artimiausiu laiku siūlysime bendrovės vadovybei pradėti kolektyvines derybas dėl kolektyvinės sutarties.

Direktorius Darius Janušauskas informavo, kad bendrovėje dirba 48 darbuotojai, 21 autobusų vairuotojai-konduktoriai, 18 darbininkų, 9 administracijos darbuotojai. Autobusų vairuotojų vidutinis atlyginimas 694 eurų, darbininkų 484 eurų ir vidutinis atlyginimas 542 eurai. Bendrovės įstatinis kapitalas sudaro 150246 eurų, akcininkas – Akmenės rajono savivaldybė. Bendrovės pagrindinė veikla – keleivių vežimas. Gruodžio 28 d. pasirašyta paslaugų teikimo sutartis su Akmenės rajono savivaldybe 2 metams. Bendrovė turi licencijas vežti keleivius priemiestiniais autobusais ir po Europos bendrijos šalis. Bendrovė aptarnauja 29 priemiestinius maršrutus ir 3 tolimojo reiso reguliarius maršrutus. Dėl mažo keleivių srauto vieno kilometro vežimo tarifas 0,10 cnt/km. Bendrovė patyrė 200 tūkst. eurų nuostolio. Darbo užmokesčiui 315 tūkst. eurų, kurui ir tepalams 129 tūkst., soc.draudimui- 98 tūkst., atsarginėms detalėms 70 tūkst. eurų.

Vyko autobusų vairuotojų diskusija, kurioje dalyvavo Teisininkė Jovita Jančiauskienė ir atsakė vairuotojams į pateiktus klausimus. Vairuotojai dažnai remontuoja patys autobusus, bet bendrovės administracija neapmoka už remonto valandas. Autobusų vairuotojams taip pat neapmokama už bilietų pardavimus.

Pasisakė profsąjungos pirmininkė Janina Nemekštytė, kad bendrovės administracija sustatant darbo grafikus viršija nustatytą normą valandų ir planuoja vairuotojams darbo grafike viršvalandžius. Bendrovės administracija ignoruoja profesinę sąjunga, nors ji atstovauja 18 narių ir nesikonsultuoja ir nederina Darbo tvarkos taisyklių, atlyginimų dydžių su profesine sąjunga. Be to, norint pakelti darbuotojams atlyginimus, turima mažinti administracijos, kurios, jos nuomone, bendrovėje per daug. Direktorius prisipažino, kad artimiausiu laiku kreipsis į Akmenės rajono savivaldybę ir prašys pertvarkyti bendrovės valdymo struktūrą. Vėliau po susirinkimo Federacijos pirmininkas aplankė Naujosios akmenės autobusų stotį ir kalbėjosi su darbuotojais.

Leave a Reply