Susitikime Prezidentūroje – ir apie vidaus sandorius

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų iniciatyva įvyko susitikimas LR Prezidentūroje. Jame dalyvavo LR Prezidento vyriausias patarėjas ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta, LR Prezidento patarėja socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė, LR Prezidento patarėjas ekonominės ir socialinės politikos grupės  Vaidas Augustinavičius,  Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, LPSK Kauno regioninio centro pirmininkė Jovita Jančiauskienė, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

 

LR Prezidento patarėja socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė informavo, kad LR Prezidentas Gitanas Nausėda  nori rugsėjo 18 d. Prezidentūroje susitikti su Lietuvos profesinių sąjungų atstovais, aptarti ekonominius ir socialinius klausimus.

LPSK Pirmininkė Inga Ruginienė priminė, kad Konfederacija atstovauja 50 tūkst. narių, jos sudėtyje yra 27 profesinių sąjungų. Daugelyje įmonių pasirašytos kolektyvinės sutartys, taip pat, vadovaujantis DK nuostatomis, pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis, kurioje susitarta dėl bazinio atlyginimų dydžio. I. Ruginienė kritikavo Konkurencijos tarybą, kurios atstovai savo pareiškimais apsunkina ir taip sunkiai besivystantį socialinį dialogą tarp privataus sektoriaus darbdavių ir darbuotojų atstovų.

LPSK atstovai informavo Prezidento patarėjus ir apie ydingą regionų plėtros tarybų sudarymo praktiką, kai tokiuose svarbiuose institutuose visai nėra atstovaujama darbuotojams. Jie išreiškė viltį, jog naujoji Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, kitaip nei ankstesnioji, neignoruos socialinių partnerių, rengiant Regioninės plėtros įstatymo pataisas atsižvelgs ir į profesinių sąjungų siūlymus.

Taip pat pabrėžta, jog turi būti sudarytos sąlygos darbuotojų atstovams dalyvauti valstybės ir savivaldybių įmonių valdyme, bendrovės valdybose sprendimai nebūtų priimami vienašališkai, neatsižvelgus į darbuotojų atstovų nuomonę. Plačiau aptartas ir darbo ginčų sprendimo institutas. LPSK pirmininkės teigimu, darbo ginčų komisijos – vienas sėkmingiausių politinių sprendimų Lietuvoje. Apsikeista nuomonėmis, ką šioje srityje būtų galima dar tobulinti.

Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis informavo apie sužlugusias derybas su asociacija „Linava“ dėl kelių transporto šakos kolektyvinės sutarties, kalbėjo apie darbdavių asociacijų nenorą prisiimti savo, kaip kolektyvinių derybų šalies, atsakomybę. Federacija raštu kreipėsi į Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, siūlydama  nustatyti 1,8 koeficiento dydį nuo minimalaus atlyginimo krovininio transporto vairuotojams. Deja, iki šiol sprendimas nepriimtas, ir vairuotojams mokama 1,3 minimalaus atlyginimo dydžio darbo užmokestis.

Federacijos pirmininkas taip pat pateikė pasiūlymus dėl vidaus sandorių Vadovaujantis ES teisiniu reglamentu Nr.1370/2007, Savivaldybės turi teisę pasirinkti sudaryti vidinius sandorius su vežėjais, taip užtikrindamos viešųjų paslaugų sutarties termino pritaikymą. „Manytume, kad Seimui pateiktas projektas Nr. XIII-328 turėtų būti papildytas 19 straipsnio 2 d. 1 punktu, kad pačios Savivaldybės galėtų spręsti, ar reikia paslaugai skelbti konkursą, kad to nenurodinėtų Konkurencijos taryba. Be to, manytume, kad Viešųjų pirkimų tvarka turėtų būti pakeista taip, kad pirmenybė būtų teikiama socialiai atsakingoms įmonėms, turinčioms kolektyvines sutartis ir mokančioms darbuotojams orius atlyginimus“, – sakė B. Bučelis.

Prezidento patarėjus domino ir LPSK pozicija dėl pasiūlymų, susijusių su biudžetu ir mokesčiais, kuriuos Prezidentūra teiks svarstyti Seimui jau šį rudenį. I. Ruginienė apgailestavo, jog valdančiųjų žodžiai labai skiriasi nuo darbų, kurie dažnai dar labiau didina socialinę atskirtį. Patarėjai buvo supažindinti su LPSK pozicija dėl pernai įvykdytų mokesčių ir pensijų reformų. Prezidentas siūlė laipsniškai didinti NPD, prašė pritarti dėl dyzelinio lengvatų panaikinimo dyzeliniam kurui, nes, Prezidento manymu, tai leistų padidinti Valstybės biudžetą ir padėtų mažinti socialinę atskirtį.

Baigiantis susitikimui LPSK  pirmininkė pabrėžė, jog, gatus pasiūlymus apsvarstys Valdybos posėdyje ir pateiks savo nuomonę dėl konkrečių įstatymų pakeitimo.

Sutarta, kad panašūs susitikimai Prezidentūroje bus rengiami ir ateityje, profesinės sąjungos aptars problemas, priims sprendimus, kuriuos teiks LR Prezidentui.