Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų Federacijos valdybos posėdyje – apie derybas su „Linava“ ir susitikimą prezidentūroje

Spalio 10-ąją Kaune įvyko Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, Teisininkė Jovita Jančiauskienė, AB „Kelių priežiūra“ Jurbarko regioninis padalinys profsąjungos pirmininkas Saulius Pranckaitis, AB „Kelių priežiūra“ Tauragės keliai regioninis padalinys Vakarų regioninė profesinė sąjungos pirmininkas Petras Geryba, AB,,Kelių priežiūra“ padalinio profsąjungos pirmininkas Alvydas Podrėzas, UAB „Ukmergės keliai“ profsąjungos pirmininkas Antanas Kriukelis, UAB ,,Naujosios Akmenės autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkė Janina Nemekšytė ir UAB ,,Utenos autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkė Natalija Šakalienė, UAB ,,Ukmergės keliai“ Antanas Kriukelis, UAB „Ukmergės autobusų parkas“ profsąjungos pirmininkas Andrejus Rakickas, UAB „Kėdbusas“ profesinės sąjungos pirmininkas Gražvydas Baltrušis, Tarybos narys Michailas Pušinovas, VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ profsąjungos pirmininkė Vita Janušauskienė, Lietuvos profesinė sąjunga ,,Solidarumas“ pirmininkės pavaduotojas Rimtautas Ramanauskas.

Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis pateikė pranešimą valdybos nariams, kur aptarė kolektyvines derybas su asociacija „Linava“ Finansų ministerija parengė projektą, kuriame krovininio transporto vairuotojams numatytas 1,5 koeficientas nuo minimalaus atlyginimo dydžio, t.y. bruto atlyginimas būtų 920, 50 eurų, neįskaitant 50%  komandiruotpinigių dydžio.

B. Bučelis informavo Federacijos valdybos narius, kad rugsėjo 5-6 dienomis pajūryje planuotas seminaras neįvyko, kadangi nebuvo  skirtas finansavimas iš LPSK. B. Bučelis taip pat priminė, kad neišnaudotas sukauptas atostogas privalu išnaudoti iki 2020 m. liepos 1 d. Taip pat pabrėžė, jog Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 669 priėmė nutarimą nuo 2020 m. sausio 1 d. pakelti minimalų mėnesinį atlyginimą iki 607 eurų ir minimalų valandinį atlygį iki 3,72 euro.

„Raštu kreipėmės į Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkę Rimantę Šalaševičiūtę dėl darbuotojų atstovų įtraukimo į Valdybą. Atsakymo negavome, todėl komitete šis klausimas nebuvo svarstytas“, – sakė B. Bučelis.

Jis taip pat priminė, kad birželio 18 d. Forumas pasitraukė iš kolektyvinių derybų su „Linava“, o kolektyvinę sutartį rugsėjo 18 d. pasirašė Solidarumo profesinių sąjungų atstovai. „Liepos 24 d. kreipėmės raštu į Socialinės apsaugos ir darbo ministrą dėl metinės suminės darbo laiko apskaitos. Sprendimas iki šiol nepriimtas“, – teigė Forumo pirmininkas.

Liepos 11 d. pakeistas Darbo kodekso 25 ir 139 str., kad darbo skelbimuose darbdavys privalo nurodyti informaciją dėl darbo užmokesčio. Įstatymas įsigaliojo nuo liepos 27 d. Reikia pripažinti, kad daugelis darbdavių nevykdo įstatymo, nors VDI yra numačiusi skirti baudas.

„Profesorius B.Gruževskis teigia, kad stiprios profsąjungos yra Valstybės interesas, todėl darbuotojų pasitikėjimas profesinėmis sąjungomis jūsų įmonėse turėtų stiprėti“, – pabrėžė B. Bučelis.

Forumo pirmininkas priminė, kad į Lietuvos keleivių vežimo asociaciją neseniai priimtas naujas narys – UAB „Naujojosios Akmenės autobusų parkas.

B. Bučelis pasakojo apie rugsėjo 10 d. įvykusį Federacijos susitikimą su prezidento patarėjais socialiniais klausimais. Rugsėjo 18 d. Lietuvos Trišalės tarybos nariai susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda.

Federacijos pirmininkas informavo, kad pagaliau Seimo nariai pritarė Viešųjų pirkimų įstatymo Nr. I-1491 10 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui (Nr. XIIIP-3787) Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, įstatymo Nr. XIII-328 19 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui (Nr. XIIIP-3788), Vietos savivaldos įstatymo Nr. I-533 9, 9(1) straipsnių pakeitimo įstatymo projektui (Nr. XIIIP-3789). Bendru sutarimu pritarta paskirti šių projektų preliminarią svarstymo Seimo posėdyje datą  2019 m. gruodžio 12 d.

Susirinkime nuspręsta deleguoti Federacijos pirmininko pavaduotoją Saulių Matulaitį, AB „Kelių priežiūra“ padalinio profsąjungos pirmininką Alvydą Podrėzą, kaip konsultantę Federacijos teisininkę Jovitą Jančiauskienę į kolektyvines derybas spalio 21 d. Kaune su AB ,,Kelių priežiūra“ administracija. Pritarta sudaryti Jungtinę profesinių sąjungų atstovybę su Lietuvos profesine sąjunga „Solidarumas“ ir Lietuvos profesinių sąjungų Federacija „Sandrauga“.

Federacijos valdybos nariai vienbalsiai priėmė į Federacijos sudėtį UAB ,,Kedbusas“ profesinę sąjungą. Jos pirmininkas Gražvydas Baltrušis teigė, kad atstovauja 40 profsąjungos narių, o bendrovėje dirba 80 bendrovės darbuotojų. Pasidžiaugė, kad savivaldybės įmonė toliau veža keleivius rajone. Vairuotojų bruto atlyginimas įmonėje siekia daugiau kaip 850 eurų.

Išklausyti kitų pirmininkių organizacijų pirmininkų pranešimai. Sunkiausia padėtis yra UAB „Utenos autobusų parkas“, nes paskelbtas konkursas maršrutams, jei įmonė nelaimėtų, jog ateitis neaiški.

VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ profsąjungos pirmininkė Vita Janušauskienė informavo, kad vyksta įmonės reorganizacija ir numatoma atleisti darbuotojus. Kolektyvinės sutarties įmonėje nėra.

Federacijos valdyba aptarė ir kitų bendrovių ekonominę ir finansinę padėtį. Kitas Federacijos valdybos posėdis numatytas 2019 m. gruodžio 5 d. Kėdainiuose, UAB „Kėdbusas“ autobusų stoties patalpose.