Lapkričio 13-14 d. įvyko LPSK Moterų seminaras Trakuose

Š.m. lapkričio 13-14  dienomis Trakuose  Resort „Trasalis“ buvo surengtas seminaras „Lygių galimybių užtikrinimas Lietuvoje“.

Dalyvavo: LPSK Moterų centro pirmininkė Irena Petraitienė, LPSK šakų moterų komitetų deleguotos atstovės iš visos Lietuvos ir nuo UAB „Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos moterų tarybos narės Jūratė Stankevičiūtė ir Galina Babelienė.

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė su renginio dalyvėmis diskutavo lyčių lygybės principo įgyvendinimo Lietuvoje tema, patiriamais sunkumais.

Į ją žiūrima kaip į atskirą politikos segmentą, nesuvokiant, jog lyčių aspektai paliečia visas be išimties žmonių gyvenimo sritis, todėl lyčių lygybės politikos tikslas – siekti balanso visuomenėje ir galimybės visiems nariams prisidėti prie bendros gerovės kūrimo ir užtikrinimo“, – sako M. Jankauskaitė.

Buvo aptariamos moterų patiriamo smurto šeimoje bei darbe, seksualinio priekabiavimo problemos.

Buvo aptarta nelygybė darbo užmokesčio ir pajamų srityje, atotrūkio priežatys bei kas daroma, kad tas atotrūkis mažėtų.

Aptartos moterų ir vyrų atlyginimų LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė supažindino seminaro dalyves su LPSK veiklos prioritetais, artėjant LPSK suvažiavimui, atsakė į pateiktus klausimus.

Lyčių atlyginimų bei kitų gaunamų pajamų skirtumas, anot pranešėjos, lemia tai, kad sulaukusios pensinio amžiaus moterys skursta dažniau nei vyrai.

Seminaro dalyvės buvo suskirstytos į darbo grupes. Jose aptarinėjo ir formulavo nuostatas pensijų garantijų stiprinimo srityje, kurias būtų galima įtraukti į įmonių (šakų) kolektyvines sutartis. Buvo pateikta tikrai įdomių pasiūlymų. Darbo grupių atstovės taip pat buvo paprašytos pateikti pasiūlymų 2018 metų MC veiklos planui.