Spalio 11 d. įvyko susitikimas su Seimo nariais


Susitikime dalyvavo: Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, LPSK Kauno regioninio centro pirmininkė Jovita Jančiauskienė, Seimo narys Gediminas Vasiliauskas, Seimo narė Aušra Papirtienė, Seimo narys Lauras Stacevičius ir seimo narių teisininkė Evelina Šilnytė.

Susitikimo tema: socialinio dialogo ir profesinių sąjungų galių stiprinimas.

Įsigaliojus Darbo kodeksui, įmonėse veikiančių profesinių sąjungų stiprumas darbuotojų atžvilgiu susilpnėja, išskyrus atvejus, kai DK 169 str. 3 d. ,,jeigu darbovietėje yra darbdavio lygmeniu veikianti profesinė sąjunga, kurios nariais yra daugiau kaip 1/3 visų darbdavio darbuotojų, darbo taryba nesudaroma, o profesinė sąjunga įgyja visus darbo tarybos įgaliojimus ir vykdo visas šio kodekso darbo tarybai priskirtas funkcijas“. Tada Darbo taryba įmonėje nekuriama, o Darbo tarybos įgaliojimus perima veikianti įmonėje profesinė sąjunga. Gaila, kad kitose įmonėse ir organizacijose bus kuriamos Darbo tarybos ir taip susilpnės profesinių sąjungų veikla įmonėse. Aptarta, kad Valstybės ir Savivaldybės įmonėse darbdaviai labai nenoriai bendradarbiauja su profesinėmis sąjungomis ir dėl to šakų profsąjungos vienijasi pasirašant bendradarbiavimo susitarimus.

Spalio 10 d. pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su Transporto Federacija, kuri pasirašė Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų Federacija ruošiant tarifinį šakinį susitarimą. Susitikimo metu aptarti Profesinių sąjungų įstatymo, Valstybės ir Savivaldybių  projekto pakeitimai, ieškant būdų deleguoti darbuotojų atstovus į įmonių valdybas, kurie atstovautų darbuotojų interesus.

Seimo nariai Tomas Tomilinas, Vytautas Bakas ir Andrius Palionis yra užregistravę LR Profesinių sąjungų įstatymo pakeitimus, kurie bus svarstomi Seimo posėdyje:

1 straipsnis. 13 straipsnio pakeitimas
Pakeisti 13 straipsnio 5 dalį ir ją išdėstyti taip:
 

„5. Profesinės sąjungos atstovaujamųjų ir (arba) valdymo organų nariai pareigas paprastai atlieka darbo metu. Tuo tikslu šie nariai profesinių sąjungų posėdžiams ir jų pareigoms atlikti atleidžiami nuo darbo ne mažiau kaip 120 darbo valandų per metus, jei kolektyvinėje sutartyje nenumatyta kitaip. Už šį laiką jiems mokamas vidutinis darbo užmokestis. Į šį laiką neįskaitomas laikas, būtinas dalyvauti darbdavio sudaromų patariamųjų institucijų ir kitų komisijų ar darbo grupių veikloje ir posėdžiuose taip pat tais atvejais, kai profesinės sąjungos atstovo privalomas dalyvavimas yra numatytas įstatymu, poįstatyminiu teisės aktu ar darbdavio nurodymu.“
 

2 straipsnis. 17 straipsnio pakeitimas
Pakeisti 17 straipsnio 1 dalį ir ją išdėstyti taip:
 

„1. Profesinės sąjungos turi teisę kontroliuoti, kaip darbdavys laikosi ir vykdo su jų atstovaujamų darbuotojų teisėmis ir interesais susijusius darbo, ekonominius ir socialinius įstatymus, kolektyvines sutartis ir susitarimus. Šiems tikslams profesinės sąjungos gali turėti inspekcijų, teisinės pagalbos tarnybų ir kitų institucijų. Darbdavys, prieš priimdamas sprendimus dėl darbuotojų grupės atleidimo, privalo informuoti ir konsultuotis su įstaigoje, įmonėje veikiančia profesine sąjunga, siekdamas abi šalis tenkinančių sprendimų. “
 

                    3 straipsnis. 21 straipsnio papildymas
Papildyti 21 straipsnį 5 dalimi
, atitinkamai keičiant sekančių dalių numeraciją, ir jį išdėstyti taip: 

„5. Darbuotojui, išrinktam į vienasmenį darbdavio lygiu veikiančios profesinės sąjungos valdymo organą ir sudariusiam su šia profesine sąjunga darbo sutartį, išskyrus darbo sutartį dėl papildomų darbo funkcijų, jo prašymu suteikiamos nemokamos atostogos visuomeninėms pareigoms atlikti. Šių atostogų trukmė negali viršyti vienos pagal profesinės sąjungos įstatus numatytos kadencijos (įgaliojimų) trukmės. Šių atostogų metu darbuotojui, išrinktam į vienasmenį darbdavio lygiu veikiančios profesinės sąjungos valdymo organą, išsaugoma jo darbo vieta.“

Sutarta artimiausiu laiku taip pat aptarti kai kuriuos Darbo kodekso, AB įstatymo, Valstybės ir Savivaldybės įmonių įstatymo pakeitimus deleguojant darbuotojų atstovus į valdybas. Susitikimo metu taip pat pasikeista nuomonėmis dėl socialinio dialogo stiprinimo ruošiant nacionalinį susitarimą, kuris bus svarstomas ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos valdyboje.