2017 m. kovo 2-3 d. įvyko LPSK Tarybos posėdis Druskininkuose

Druskininkuose, VŠĮ mokymo centre „Dainava“, įvyko dviejų dienų išvažiuojamasis Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) tarybos posėdis.

Dalyvavo: LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė Eglė Rdišauskienė, LR Seimo narys Algirdas Sysas, Valstybinės darbo inspekcijos atstovai Nerita Šot, Irina Janukevičienė, LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas, Generalinė sekretorė Janina Matuizienė, LPSK Šakinių profesinių ir regioninių organizacijų Tarybos nariai. Iš 75 LPSK Tarybos narių, dalyvauja 57 LPSK Tarybos narių.

      LPSK Tarybos darbotvarkė: 

  1. Diskusija ,,Darbuotojų teisinės, socialinės ir ekonominės padėties pokyčiai, priėmus naująjį socialinį modelį“.
  2. Dėl bendradarbiavimo sutarties su  Lietuvos Socialdemokratų partija.
  3. Informacija apie naujausius siūlomus LR Darbo kodekso pakeitimus.
  4. Pagrindinės veiklos kryptys 2017 metais ir veiksmų planas.
  5. LPSK jaunimas ataskaita už 2016 metus.
  6. LPSK ataskaita už 2016 metų sąmatos vykdymą ir sąmatos plano projektas 2017 metams.
  7. Dėl Urėdijų reformos.
  8. Dėl LPSK ir LPS ,,Solidarumas“ jungimosi galimybių.
  9. Dėl grėsmių viešajame transporte.
  10. Dėl LPSK narių perėjimo iš vienos organizacijos į kitą.
  11. Informacija apie Europos saugos ir sveikatos darbe agentūrą.
  12. Informacija apie Darbo ginčų komisijos veiklą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė Eglė Rdišauskienė teigė, kad neramina esami Lietuvos Trišalės tarybos atstovai. Vyriausybė pasisako ir remia profesinių sąjungų stiprinimą, kolektyvinių sutarčių sudarymą ir tuo pačiu tiki, kad bus susitarta Trišalėje taryboje dėl socialinio modelio nuostatų iki kovo 10 dienos. Dėl garantinio fondo steigimo yra sutarta su profesinėmis sąjungomis. Reikia sutvarkyti darbo apmokėjimo sistemą mažinant migraciją ir susitarti dėl darbo užmokesčių dydžio. Skelbiant vidutinius darbo užmokesčio dydžius išaiškėjo tendencija, kad darbdaviai moka už darbą darbuotojams žymiai mažesnius atlyginimus negu ankščiau skelbė Statistikos departamentas. Turime rasti pagrindo susitarti dėl profesinių sąjungų ir Darbo tarybų steigimų ir Vyriausybė matomai čia bus arbitras. Suprantama, norint išvengti nesusipratimų dėl darbuotojų atstovavimo, profesinės sąjungos kategoriškai pasisakė prieš Darbo tarybų steigimą. Darbo kodeksas skatina darbuotojų mokymus keliant jų kvalifikaciją. Dėl to Vyriausybė ir toliau vadovaujantis patvirtinta Vyriausybės programa sieks mažinti skurdą Lietuvoje. Vėliau viceministrė atsakė į pateiktus Tarybos narių klausimus.

Pasisakė Seimo narys Algirdas Sysas, kad ir toliau socialdemokratai vykdys kairiųjų programą bendradarbiaujant su profsąjungomis atstovaujant dirbančiųjų problemas. Vyko balsavimas: už tai, kad nutraukti bendradarbiavimą su Socialdemokratų partiją balsavo 7 Tarybos nariai, už tai, kad atidėti iki sekančio LPSK Tarybos posėdžio 47 Tarybos nariai.

LPSK Tarybos posėdyje pristatyti Darbo kodekso pakeitimai, kuriame sutarta dėl kasmetinių atostogų: 22 darbo dienų ir darbo stažo Vyriausybės nutarimu. Darbo laikas: leidžiama per savaite dirbti 60 val., bet už viršvalandžius bus apmokama nuo 40 val. dvigubu tarifiniu atlygiu. Dėl Darbo tarybų: jei yra įsteigta profesinė sąjunga, Darbo tarybos nebūtų steigiamos.

LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas pristatė pagrindines veiklos kryptis 2017 metams: profsąjunginis judėjimas ir narystė, siekiant Lietuvos profesinių sąjungų vienybės vykdant bendrą politiką, gerinti profesinių sąjungų įvaizdį, skatinti naujų narių jungimąsi į LPSK ir profsąjungos narių aktyvumą visų lygiu profsąjunginėje veikloje.

Pristatytas LPS ,,Solidarumas“ siūlymas sudaryti Darbo grupę iš 6 narių dėl jungimosi. LPSK Taryba nutarė pritarti ir sudaryti Darbo grupę iš 6 narių: Artūras Černiauskas, Janina Matuizienė, Gražina Gruzdienė, Matvydas Pilka, Juozas Neverauskas, Alma Kisiūnienė.

Taryba patvirtino LPSK jaunimas 2016 metų ataskaitą ir LPSK už 2016  sąmatos vykdymą.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinės sąjungos Federacijos Tarybos narys Ramūnas Narbutas pateikė informaciją dėl LR Aplinkos ministerijos rengiamų dokumentų panaikinant 42 urėdijas ir įsteigiant vieną Valstybinę įmonę. Dėl to buvo prašoma palaikyti LMPF prašymą, kad būtų laikomasi įstatymų išklausant ir socialinius partnerius.

Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų Federacijos pirmininkas Bronius Bučelis pateikė informacijai dėl grėsmių keleiviniam transporte ir kreipimąsi į Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką. Be to, kelią susirūpinimą dėl galimai numatomų priemonių privatizuojant Savivaldybių įmones, skelbiant konkursus paslaugai aptarnauti priėmus Konkurencijos įstatymą.

Lietuvos pramonės profsąjungų pirmininkas Juozas Neverauskas pasisakė dėl perėjimo į kitas LPSK Federacijas nesumokant nustatyto nario mokesčio ir dėl to LPSK Taryba pritarė, kad turi pirmiausiai atsiskaityti su buvusia organizacija pereinant į kitas profesines sąjungas.

LPSK Tarybos nariai išklausė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) specialisčių Nerita Šot ir Irina Janukevičienė svarbiomis darbo rinkos temomis. N. Šot padėjo nuodugniau susipažinti su Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros veikla, o I. Janukevičienė – su Darbo ginčų komisijos darbu. LPSK taryba posėdžiauja mažiausiai du kartus per metus ir priima ir išklauso informacija ir LPSK  jos veiklą aktualiais klausimais.

Leave a Reply